De Lilse Teuten

Sint-Huibrechts-Lille is gekend als een van de zeldzame teutendorpen in de Vlaamse Kempen. Tussen de 16e en de 19e eeuw trokken dynamische ambachts- en handelslui naar het buitenland om er zaken te doen. Ze verbleven in hun handelsgebied tussen maart en december, en keerden in de winter terug naar hun woonplaats.

Niet alle teuten waren succesvol, maar voor enkele families pakte dit goed uit. Zij bouwden mooie woningen in eigen dorp, die vandaag nog beeldbepalend zijn in het straatbeeld.

De laatste Lilse teuten ca. 1900, zittende v.l.n.r. Christiaan Winters, Jozef Bleukx, Piet Linders; staande v.l.n.r. Jozef Kerkhofs, Jan Klok, Jaak Klok, Gerard Bleukx en Jaak Ceelen.

Park van Lille

In 2020 kocht de gemeente Pelt een gedeelte van de privétuin bij teutenwoning Tielen-Kerckhofs, beter gekend als ‘huis Spaas’. Het centraal gelegen stukje groen, voorheen verborgen achter de tuinmuren, werd hierdoor voor het eerst toegankelijk voor het publiek.

De landschapstuin is deels gelegen in het beschermde dorpsgezicht, dat zich uitstrekt van huis Spaas en de wasblekerij, over het voormalig gemeentehuis tot parochiekerk Sint-Monulphus en Gondulphus en het aangrenzende kerkhof. Dankzij deze ligging is het park een plek die de eigenheid van het dorp versterkt, en waar erfgoed en natuur hand in hand gaan.

Heemkundig archeologisch museum Sint-Huibrechts-Lille

In de teutenwoning Linders-Kerkhofs, gekend als het oud-gemeentehuis, vind je vandaag de werkruimten van de heemkundige kring van Sint-Huibrechts-Lille. De vrijwilligers van de heemkundige kring richtten er een heemkundig en archeologisch museum in. Op de zolderverdieping ontdek je in vijf themakamers hoe de Lillenaren leefden voor WOII, en de ruimte waar je vroeger de Lilse bib vond, ontdek je nu indrukwekkende archeologische vondsten en een handgemaakte maquette van Lille in 1900.

Open op afspraak

Adres: Lille Dorp 30, 3910 Pelt
Meer info:
info@heemkunde-shlille.be 
+32 11 64 02 09


Benieuwd naar meer?

Volg de voetsporen van de Lilse teuten en ga op wandel met de Erfgoedapp. De begeleide wandeling start en eindigt in het Park van Lille, en neemt je mee langs enkele beeldbepalende teutenwoningen.

Bekijk hier de tour

Hoe werkt de Erfgoedapp?
1. Download de Erfgoedapp
2. Klik op het kompas en zoek de tour 'De Lilse Teuten'
3. Na het starten van de tour vind je deze op de kaart.




;