Invasieve soorten bestrijden

Door de mens geïntroduceerd

Iedereen kent wel Japanse duizendknoop, maar er zijn ook tal van veelgebruikte tuinplanten die invasief zijn. Invasieve (uitheemse) soorten zijn soorten die per ongeluk of opzettelijk door de mens buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied zijn geïntroduceerd en die door hun snelle verspreiding diverse problemen veroorzaken. In Europa vormen deze soorten een toenemende bedreiging voor de ecosystemen en de biodiversiteit. Ze kunnen ook een sociaaleconomische impact hebben, zoals het overgroeien van fietspaden (duizendknoop) en in sommige gevallen een effect hebben op de volksgezondheid bv het veroorzaken van brandwonden door het sap van de reuzeberenklauw.

Ook in je eigen tuin staan wellicht invasieve soorten

Vaak hebben we, zonder dat we het zelf beseffen, veel invasieve en dus problematische tuinplanten in onze eigen tuinen staan. Denk aan:

  • bamboe
  • wingerd
  • bonte gele dovenetel,
  • cotoneaster,
  • mahonia,
  • klimop,

Wat kan je zelf doen?

  1. Dump geen tuinafval in de vrije natuur, bossen of waterlopen.
  2. Verdelg of controleer ongewenst invasieve soorten in je eigen tuin. Als er slechts enkele planten in je tuin aanwezig zijn, kan je ze - volledig - ontwortelen en hun resten vernietigen. Juiste afvoer van de verwijderde plantendelen is zeer belangrijk aangezien sommige soorten kunnen regenereren en nog steeds zaden produceren. Veel van deze planten verspreiden zich door ondergrondse wortels en uitlopers
  3. Wees daarom ook voorzichtig met composteren, werp geen plantenresten van dergelijke soorten op de composthoop
  4. Koop, kweek of introduceer geen invasieve uitheemse soorten in de eigen tuin of vijver
  5. Rapporteer je vaststellingen. Het in kaart brengen van invasieve planten is de sleutel tot een goed beheer van deze soorten. zoals waarnemingen.be,
  6. Voor de meeste soorten tuin- en vijvervariëteiten bestaat een inheems of een niet invasief alternatief!

Meer info

Wil je zelf de invasieve soorten leren herkennen en leuke alternatieven vinden? Neem dan eens een kijkje op volgende sites:

;