Vliegen met je drone in Pelt en omgeving? Enkele dingetjes die je misschien nog niet wist!

De vliegbasis van Kleine Brogel meldde recent dat er in de afgelopen twee maanden acht incidenten zijn geweest met drones van burgers in de buurt van het vliegveld. Rond de militaire infrastructuur geldt een strikt vliegverbod, zowel om de infrastructuur te beschermen als om botsingen met straaljagers te voorkomen.

Opvallend is dat overtreders vaak locals zijn, niet toeristen. Defensie en politiediensten willen het aantal incidenten verminderen, niet alleen om veiligheidsredenen, maar ook om frustraties door boetes en inbeslagnames te voorkomen. Wie betrapt wordt, is immers zijn drone onmiddellijk (en vaak ook definitief) kwijt.

We vroegen enkele professionele piloten van brandweer en politie om tips voor dronevliegers in Pelt. Hun advies: “Iedereen kan in enkele minuten leren vliegen met een drone, maar veilig leren vliegen is nog een stapje hoger!”

  1. Check altijd de no-fly zones op de officiële website.
    Het luchtruim rond Kleine Brogel is complexer dan je denkt. Kort samengevat: alle dronevluchten binnen 3,2 km van de startbaan zijn verboden. Tussen 3,2 km en 8 km mag je meestal maximaal 10 meter hoog vliegen. Tijdens de openingsuren van het vliegveld geldt die 10m-regel nog verder: voor heel Pelt, op een klein stukje van Grote Heide na. Die zones zijn echter niet altijd actief. De luchtverkeersleiding kan die gebieden activeren of vrijgeven.

    Raadpleeg steeds de officiële website map.droneguide.be voor de juiste regels op het tijdstip dat je vliegt. Veel overtreders zeggen dat hun drone zelf zo’n functie heeft en hun drone niet kan opstijgen in een verboden gebied, maar dat is helaas niet de correcte kaart (en ze houdt geen rekening met de ‘tijdelijke’ vliegbeperkingen van bepaalde zones). Ook vliegbeperkingen die rond grotere evenementen worden ingesteld kan je op droneguide terug vinden. De goede reflex is dus om bij elke vlucht, ook in bekend gebied, steeds te checken of vliegen is toegestaan.

    Let op: de uren op de website zijn in UTC, dus tel één uur bij voor wintertijd en twee uur voor zomertijd.

  2. Ken je toestel en stel het correct in.
    Drones zijn geen speelgoed, maar geavanceerde toestellen. Stel functies zoals automatisch terugkeren bij signaalverlies correct in en lees de handleiding goed door. Controleer de instellingen voor elke vlucht om fouten te voorkomen. Voorts ben je verplicht je te registreren als exploitant op het droneportaal van de overheid en moet je exploitatienummer (je nummerplaat zeg maar) op de drone vermeld worden.

  3. Vlieg met 4 ogen.
    Een drone besturen is complex, vooral als je ook foto’s of video’s maakt. Laat iemand anders je helpen door de omgeving in de gaten te houden en vragen van omstanders te beantwoorden. Dit verbetert de veiligheid aanzienlijk.

  4. Hoger, verder, langer is niet altijd beter.
    Hoewel drones technisch veel meer kunnen, moet je je drone steeds in het zicht blijven houden. Voor goede beelden hoef je zelden hoger dan 50 meter te gaan. Een zijaanzicht levert meestal de mooiste beelden op, zeker bij grote groepen mensen. Boven (groepen) mensen vliegen is immers altijd af te raden, ook al is het in sommige gevallen toegelaten.
  5. Vlieg nooit bij hulpoperaties.
    Drones mogen niet in de buurt van hulpdiensten vliegen, tenzij je toestemming hebt. Hulpdiensten gebruiken steeds vaker drones, en het is belangrijk om hen niet te storen of ongewenst beelden van slachtoffers te maken.

Voor meer praktische informatie, bezoek de website FDR1 Drone School waar je vooral heel praktische info vindt over alle aspecten van het toestel, de regelgeving en veiligheid.

;