De Talent Campus zal een kleine 2000m² beslaan, met een state-of-the-art techniekatelier op het gelijkvloers als pronkstuk. De Talent Campus zal haar deuren in het najaar van 2027 openen.
Naast het atelier worden er (hybride) leslokalen en kantoorruimtes voorzien. Het aanbod op de site richt zicht op werkzoekenden, werknemers, ondernemers en nieuwkomers. De voornaamste doelstelling bestaat erin om via activering de competitiviteit en productiviteit van bedrijven in de (maak)industrie in Noord-Limburg te verhogen.
Leerecoysteem
Samenwerking staat centraal binnen de Talent Campus. Het techniekatelier en de flexibele opleidings-en kantoorruimtes zullen daarom bruikbaar zijn voor alle partners op de site. Het Fietslab, dat samen met de Biehal wordt uitgebaat, en de PXL STEM Academy, die nu reeds actief zijn op de site, zullen dus mee kunnen profiteren van de nieuwe machines en gereedschappen.
De campus zal het kloppend hart worden van een site waar nu reeds een ruime waaier van partners samenwerken aan de ontplooiing van mensen. Zo werd het partnerschap tussen Welzijnsregio Noord-Limburg, VDAB, SyntraPXL en de gemeente Pelt recent nog officieel beklonken in het leerecosysteem 'HOW! (Hennig op Weg). Waar het leerecosysteem mensen de kansen geeft om hun passie en vaardigheden te ontdekken, creëren we met de Talent Campus ook de ruimte om die leergoesting verder te concretiseren, zegt Burgemeester Dennis Fransen.
Lokale activering
Met de Talent Campus willen de gemeente Pelt en SyntraPXL ook structureel samenwerken met bedrijven in Noord-Limburg om hun noden omtrent upskilling (nieuwe vaardigheden leren om te verbeteren) en reskilling (nieuwe vaardigheden leren met het oog op heroriëntatie) aan te pakken.
Voor Raf Drieskens, schepen van lokale economie en werkgelegenheid past het clusteren van begeleidingsdiensten, zoals VDAB, Welzijnsregio en het Agentschap Integratie en Inburgering en opleidingsdiensten zoals SyntraPXL en Ligo LiMiNo/Basiseducatie op één site dan ook perfect in een lokaal activeringsbeleid. Door onze dienstverlening omtrent tewerkstelling duurzaam te verankeren, kunnen we een daadkrachtig arbeidsmarktbeleid voeren gericht op de noden van onze lokale economie en ondernemers.
Knelpuntberoepen
Binnen het techniekatelier zal SyntraPXL haar opleidingen in de domeinen elektro, mechanica, textiel, metaal, mobiliteit en circulariteit huisvesten. Daarbij zullen de arbeidsmarktbehoeften in Noord-Limburg de insteek vormen voor het opleidingsaanbod. Knelpuntberoepen krijgen daarbij voorrang. De nieuwe Vlaamse regering wil de leercultuur in Vlaanderen verhogen via een kwalitatief opleidingsaanbod dat de mismatch op de arbeidsmarkt het hoofd biedt. Met de Talent Campus zetten we die ambitie om in de praktijk, zegt Dirk Vanstipelen, Directeur-Afgevaardigd Bestuurder van SyntraPXL.
Europese financiering
Het nieuwe Talentcentrum heeft het SALKturbolabel ontvangen. Gedeputeerde van Economie Tom Vandeput: Met ons economisch toekomstplan SALKturbo werken we aan een innovatieve en duurzame economie met voldoende jobs voor de Limburgers. Met succes. Nog nooit waren er zo veel Limburgers aan het werk. Op het vlak van werkzaamheid maakt de provincie Limburg van alle Vlaamse provincies de grootste vooruitgang. Met het Talentcentrum creëren de partners een sterk opleidingsaanbod voor talentontwikkeling in Noord-Limburg. Hiervoor kan het project rekenen op meer dan 4,3 miljoen euro Europese EFRO-subsidies.
Het totale project kost 7,2 miljoen euro. Naast de EFRO-subsidies is er medefinanciering door SyntraPXL (1,21 miljoen) en de gemeente Pelt (1,67 miljoen).