Roerend en immaterieel erfgoed in Pelt

Roerend en immaterieel erfgoed vallen in Vlaanderen onder de koepel ‘cultureel erfgoed’. Het vertegenwoordigt een gedeelde geschiedenis en heeft daardoor het vermogen om mensen samen te brengen. Van oude voorwerpen die herinneringen oproepen tot gewoontes en tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven - de hele gemeenschap speelt een rol in het levend houden van dit erfgoed.

Sint-Theunisfeesten

In januari 2023 erkende Vlaanderen de Sint-Antoniusvieringen als immaterieel cultureel erfgoed. Deze eeuwenoude traditie is in Pelt nog springlevend, want jaarlijks viert het Herent feest in de week van 17 januari, de naamdag van Sint-Antonius.

Verschillende activiteiten brengen jong en oud samen. Het hoogtepunt? De traditionele veiling van de varkenskop, vleeswaren en broden, maar ook van levende dieren.

Hoe lang de viering in het Herent al doorgaat weten we niet. De veiling vond vroeger buiten plaats aan de Sint-Willibrorduskapel en later aan de parochiekerk. Nu vindt deze plaats in OC De Vranken.

Het programma van de Sint-Theunisfeesten wordt hier gedeeld. 

De degen van drossaard Clercx

Eén van de meest intrigerende voorwerpen uit de Peltse archieven is waarschijnlijk de eredegen van Drossaard Clercx, de rechter die komaf maakte met de beruchte bokkenrijders.

Tot 2010 hing de degen nog in de hoeve op het Hobos, maar na het overlijden van de laatste bewoonster Marie-Anne Wilsens werd deze aan de gemeente geschonken. Intussen werd hij gerestaureerd en toegevoegd aan het archief van het Genootschap voor Geschiedenis en Volkskunde Overpelt.

De legende van de bokkenrijders, een duivelachtige roverbende, spreekt vandaag nog steeds tot de verbeelding. Benieuwd naar meer? Luister de Peltcast aflevering hier.

;