Hennig op Weg (HOW!) stimuleert Noord-Limburg om levenslang te leren

Welzijnsregio Noord-Limburg, SyntraPXL, VDAB en de Gemeente Pelt ontwikkelden samen het project Hennig op Weg. Het project zal 8 gemeenten in het Noorden van Limburg meer en nieuwe kansen geven om bij te leren, passies te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen.

Pelt, 17 september 2024 – Welzijnsregio Noord-Limburg, SyntraPXL, VDAB en de Gemeente Pelt zijn trots om het innovatieve project HOW! Hennig op Weg te lanceren. Dit project heeft als doel Noord-Limburg te transformeren tot een voorbeeldregio voor levenslang leren. Met steun van Europa WSE biedt dit LeerEcosysteem burgers uit acht gemeenten nieuwe kansen om te leren, hun passies te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen in een omgeving die nieuwsgierigheid en voortdurende groei stimuleert.

Lage cijfers levenslang lerenden

Slechts 18,5% van de volwassenen in Limburg neemt deel aan levenslang leren, volgens cijfers van Steunpunt Werk gebaseerd op Statbel (EAK). Deze statistiek toont aan dat er nood is aan initiatieven zoals HOW! Hennig op Weg. Het project wil burgers inspireren om de eerste stap te zetten richting leren, of dat nu is op het gebied van digitalisering, repair en techniek of zorg. Dit project gaat niet over formeel onderwijs, maar over het creëren van momenten die mensen aanzetten tot het ontdekken van nieuwe passies. 

Joris Philips, directeur VDAB Limburg:
“Levenslang leren is belangrijker dan ooit in onze steeds sneller veranderende samenleving. Door de lokale bevolking te informeren en inspireren met verschillende leermogelijkheden in hun buurt, willen we hun ‘leergoesting’ aanwakkeren. Een opleiding volgen, is investeren in jezelf: op de arbeidsmarkt van vandaag, is praktische kennis van onschatbare waarde. Met dit project streven we naar een betere balans tussen vraag en aanbod op de Limburgse arbeidsmarkt.” 

Een Werkelijke Impact op de Gemeenschap 

Het project biedt inwoners van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Oudsbergen, Peer en Pelt de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten die hen in staat stellen waardevolle vaardigheden te ontwikkelen en nieuwe interessegebieden te verkennen. Er zullen talentenhubs strategisch verspreid worden, zodat deze leermogelijkheden toegankelijk zijn en mobiliteitsbarrières worden weggenomen. 

"Dit project is een echte investering in de toekomst van onze regio", aldus Nancy Bleys, voorzitter van Welzijnsregio Noord-Limburg. "Met HOW! Hennig op Weg zorgen we ervoor dat de activiteiten en leermogelijkheden alle burgers van onze regio, ook deze met een afstand tot leren, bereiken en hen inspireren om op een nieuwe en zinvolle manier te leren." 

Cijfers die de Noodzaak Bekrachtigen 

  • 55% van de vacatures in Noord-Limburg vereist geen gevorderde opleiding, wat het belang van het verwerven van praktische vaardigheden benadrukt. 
  • In de afgelopen jaren is de vraag naar jobs in sectoren zoals digitalisering en techniek sterk toegenomen. Dit toont de noodzaak aan om de burgers de juiste vaardigheden bij te brengen en hen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. De vergrijzing in Noord-Limburg brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, wat de noodzaak versterkt om levenslang leren te promoten rond dit thema. 
Dennis Fransen, burgemeester van Pelt en voorzitter van DISV Noord-Limburg:
“In Pelt hechten we veel belang aan de sociale activering en begeleiding richting tewerkstelling van mensen in kwetsbare posities. Met leerecosysteem Hennig op Weg en onze Talentcampus willen we onze inwoners via diverse netwerken alle kansen geven om te leren en hun talent te ontplooien om zo Noord-Limburg als regio sterker te maken.” 

Samenwerking en Financiële Ondersteuning voor Duurzame Impact 

HOW! Hennig op weg is het resultaat van een unieke samenwerking tussen Welzijnsregio Noord-Limburg, SyntraPXL, VDAB en de Gemeente Pelt. Dit partnerschap versterkt de impact en waarborgt de duurzaamheid van het project. Dankzij de financiële steun van Europa WSE, met een bijdrage van 764.978,26 euro, kunnen we tot 2026 essentiële activiteiten en inspirerende momenten aanbieden, die burgers de eerste prikkel geven om iets nieuws te leren en hun persoonlijke groei verder te ontwikkelen 

Dirk Vanstipelen, Directeur - Afgevaardigd bestuurder van SyntraPXL:
"Bij SyntraPXL beschikken we over de expertise om praktijkgerichte opleidingen te geven, maar wat we echt belangrijk vinden, is dat onze expertise wordt toegepast in levensechte contexten. Door onze samenwerking binnen het project HOW! Hennig op Weg kunnen we niet alleen onze kennis delen, maar ook bijdragen aan een leeromgeving die mensen aanmoedigt om levenslang te leren en zich continu te ontwikkelen. Samen vormen we jouw toekomst." 

Hoe Deelnemen? 

Voor meer informatie of om deel te nemen aan de activiteiten van het project, neem contact op met Wendy Hidalgo: wendy.hidalgo@welzijnsregio.be

Gepubliceerd op woensdag 18 september 2024 9 u.
;